Történelmi Château Béla kastélyszálló egy kivételes hely, melynek története a régi időkre nyúlik vissza. A törökök érkezéséig több évszázadon keresztül sok nemes volt a tulajdonosa. Napjainkig nincs pontos adat a kastély koráról. Török hadjárat idején a falu kihalt. A törökök elvonulása után csak romok és törmelékek maradtak.

1770-ben Török András lett a kastély tulajdonosa és megkezdődött az egész épület rekonstrukciója. A fő építész Mayer Jakab volt, aki a francia vidéki barokk stílusában építette fel a kastélyt. Az építkezés a kápolnával kezdődött, amely jelenleg a falu templomául szolgál. 1780-ban szentelték fel, a kastély többi részét 1874-ben fejezték be.

1834-ben a korzikai származású Baldácsy Antal lett az új tulajdonos. Megépítette a templom alatt lévő családi kriptát, majd megerősítette a kastély alapjait, megépítette a víz árkot és a felvonóhidat. Minden idejüket és eszközeiket a kastély szépítésére szentelték. Egy hatalmas parkot építtetett, híres festőket bérelt, a bútorokat mahagóni és cédrus fából készítette. Hatalmas műtárgygyűjteménye volt a távoli Kínából és Japánból.

1880-tól, az egész Baldácsy család egyik bankárja kezére került, amelyet később teljes berendezéssel együtt eladta Bródy Zsigmondnak. Az új tulajdonos megépítette az első falusi iskolát.

1910-ben, az új tulajdonos Ullmann Adolf budapesti nemes lett. 1925-ben a birtokot fia, báró Ullmann György örökli meg, akik azonban 1945-ben családjával együtt Svájcba emigráltak. Az épületet a szovjet katonák elfoglalták. A kastély túlélt 250 éves viharos történelmet, háborúkat és tüzeket, de az utolsó 30 évben a kommunizmus alatt teljesen tönkre tették. A bútorból nem maradt meg semmi, 1951-ben kastély freskóit mésszel lefestették. A kastélyt különböző célokra használták. Működött itt mezőgazdasági iskola, börtön, politikai foglyokkal és végül háztartási cikk raktárnak is. 1990 óta az épületet védett műemléknek nyilvánították, de valóságban már műemlék nem maradt mit védeni.

2000-ben érdeklődést mutat az utolsó tulajdonos, Ullmann György unokája, Ilona grófnő és férje Matthias von Krockow. A kastélyt, valamint a szomszédos földeket a család megvásárolta az államtól. Családi segítséggel gyönyörűen rendbe hozatta az egykori Ullmann-birtokot, amelynek kapuit 2008-ban, mint egy szállodát nyitotta meg.

Amennyiben kérdése van, kérem ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

+421-36-7577-600, +421-905-502-345, reception@chateau-bela.com